niedziela, 14 kwietnia 2013

Schabowy inaczej. :D

Cześć.! :)
Dziś na obiad przyrządzałam schabowego w trochę innym wydaniu. :) Przyznaję się bez bicia, że przepis ten poznałam w szkole na zajęciach z gastronomii. ;)
Kotlety były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz i podzielić się z Wami przepisem po który zapraszam w "czytaj więcej". ;)




Do zrobienia tych pysznych schabowych potrzeba nam:
(przepis na 4 kotlety)

  • 4 kotlety schabowe
  • ok 5 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ok. 50 g boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Na początek przygotowujemy farsz:
Boczek pokrojony cieniutko w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i gdy się ona zarumieni, pieczarki również pokrojone w kostkę. ;)
Całość smażymy do momentu aż wszystkie składniki będą już dobre. :)
W między czasie smażenia składników na farsz, rozbijamy nasze kotlety, posypujemy z obydwu stron solą i pieprzem.


Gdy farsz gotowy, układamy go na środku kotleta, a następnie składamy go w pół na takiego 'pierożka' ;) i przyklepujemy palcami brzegi.





Następnie przygotowane 'pierożki' obtaczamy w jajku i w bułce tartej i smażymy kilka minut na oleju.

Gdy już obsmażymy kotleciki z obydwu stron, przekładamy je do naczynia żaroodpornego (jeśli został Wam farsz, można nim posypać jeszcze kotlety) i pieczemy w piekarniku ok 25 min. w 200 stopniach, góra dół.

SMACZNEGO! :) :)


/A.