piątek, 12 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem. Mniam! ;D

Cześć. :)
Ostatnio znalazłam swój stary przepis ze szkoły, który ulepszyłyśmy na zajęciach z koleżankami. Ulepszenie to, polegało jedynie na dodaniu kilku składników ale efekt był zaskakujący. :D
Wena twórcza poniosła nas do stworzenia tych oto prostych naleśników, które serdecznie polecam osobom lubiącym szpinak i delikatne smaki. :)














Zapraszam po przepis:   :)




Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka.
  • 2 szklanki mąki.
  • 2 szklanki mleka.
  • Ok. 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej.
  • 2 łyżki oregano.
  • 2 łyżki przygotowanego później szpinaku.



Farsz:
  • Pół paczki mrożonego szpinaku (najlepiej mielony).
  •  Ząbek czosnku.
  • Śmietanka 30%.
  •  Sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
*Mrożony szpinak rozpuścić na patelni do odparowania wody a następnie podsmażyć, dodając czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz a następnie podlać słodką śmietanką 30%. Ze szpinaku zrobi nam się "papkowaty" farsz który doprawiamy według uznania.
*Wszystkie składniki na ciasto zmieszać ze sobą i dokładnie wymieszać, smażyć jak normalne naleśniki.
*Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
*Można polać je gęstą śmietaną i udekorować pietruszką.



Proste ale pyszne.
SMACZNEGO. :)


/A.