Ostatnio znalazłam swój stary przepis ze szkoły, który ulepszyłyśmy na zajęciach z koleżankami. Ulepszenie to, polegało jedynie na dodaniu kilku składników ale efekt był zaskakujący. :D
Wena twórcza poniosła nas do stworzenia tych oto prostych naleśników, które serdecznie polecam osobom lubiącym szpinak i delikatne smaki. :)
Zapraszam po przepis: :)
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka.
- 2 szklanki mąki.
- 2 szklanki mleka.
- Ok. 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej.
- 2 łyżki oregano.
- 2 łyżki przygotowanego później szpinaku.
Farsz:
- Pół paczki mrożonego szpinaku (najlepiej mielony).
- Ząbek czosnku.
- Śmietanka 30%.
- Sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
*Mrożony szpinak rozpuścić na patelni do odparowania wody a następnie podsmażyć, dodając czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz a następnie podlać słodką śmietanką 30%. Ze szpinaku zrobi nam się "papkowaty" farsz który doprawiamy według uznania.
*Wszystkie składniki na ciasto zmieszać ze sobą i dokładnie wymieszać, smażyć jak normalne naleśniki.
*Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
*Można polać je gęstą śmietaną i udekorować pietruszką.
*Mrożony szpinak rozpuścić na patelni do odparowania wody a następnie podsmażyć, dodając czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz a następnie podlać słodką śmietanką 30%. Ze szpinaku zrobi nam się "papkowaty" farsz który doprawiamy według uznania.
*Wszystkie składniki na ciasto zmieszać ze sobą i dokładnie wymieszać, smażyć jak normalne naleśniki.
*Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
*Można polać je gęstą śmietaną i udekorować pietruszką.
Proste ale pyszne.
SMACZNEGO. :)
SMACZNEGO. :)
/A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie Wam dziękuję za komentarze. :)
Każdy jest dla mnie bardzo ważny.:) Odwiedzam wszystkich komentujących. :)
Na pytania odpowiadam pod Twoim komentarzem. :)
Jeśli dodasz mnie do obserwowanych będę się bardzo cieszyć i chętnie się odwdzięczę. :)