niedziela, 14 września 2014

Domowa chińszczyzna z kurczakiem i warzywami.

Cześć Kochani!

Dzisiaj kulinarny wpis.
Chińszczyznę robiłam z moją przyjaciółką w szkole, na lekcji gastronomii. :)
Przyznam szczerze, że był to nasz debiut ale efekt końcowy - wyśmienity! :)

Zapraszam po przepis. :)







A więc zaczynając od początku, najpierw składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 250 g ryżu
  • 250 g pieczarek
  • jedna duża papryka
  • 100 g kukurydzy
  • 100 g kiełków soi
  • 200 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 80 g pietruszki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka kurkumy
  • oliwa z oliwek






Krok 1:

Mięsko umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Pierś smażyć na rozgrzanej oliwie ok 10-15 min, dodać cebulę i dalej smażyć też ok 10-15 min.






Krok 2:

Pokroić warzywa w słupki (pieczarki, marchew, pietruszkę, paprykę).
Dodać do kurczaka i dusić całość pod przykryciem ok 10 min.
Wstawić w tym samym czasie do gotowania ryż z łyżeczką kurkumy i odrobiną soli lub vegety.






Krok 3:

Pod koniec duszenia dodać kiełki soi i kukurydzę.
Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
Całość co chwilę dokładnie mieszać.






Krok 4:

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową.
Wlać do duszonych warzyw.
Chwilkę dusić na wolnym ogniu.






Krok 5:

Ugotowany ryż albo wsypać do warzyw albo rozłożyć na talerze i nałożyć na niego warzywa. :)

Gotowe!! Smacznego!! :))



/Karolina




PS. Zostawiajcie w komentarzach adresy swoich blogów, będzie mi łatwiej i szybciej do Was trafić. :)