Dzisiaj kulinarny wpis.
Chińszczyznę robiłam z moją przyjaciółką w szkole, na lekcji gastronomii. :)
Przyznam szczerze, że był to nasz debiut ale efekt końcowy - wyśmienity! :)
Zapraszam po przepis. :)
A więc zaczynając od początku, najpierw składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 250 g ryżu
- 250 g pieczarek
- jedna duża papryka
- 100 g kukurydzy
- 100 g kiełków soi
- 200 g cebuli
- 150 g marchewki
- 80 g pietruszki
- sól, pieprz
- sos sojowy
- kostka rosołowa
- łyżeczka kurkumy
- oliwa z oliwek
Krok 1:
Mięsko umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Pierś smażyć na rozgrzanej oliwie ok 10-15 min, dodać cebulę i dalej smażyć też ok 10-15 min.
Krok 2:
Pokroić warzywa w słupki (pieczarki, marchew, pietruszkę, paprykę).
Dodać do kurczaka i dusić całość pod przykryciem ok 10 min.
Wstawić w tym samym czasie do gotowania ryż z łyżeczką kurkumy i odrobiną soli lub vegety.
Krok 3:
Pod koniec duszenia dodać kiełki soi i kukurydzę.
Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
Całość co chwilę dokładnie mieszać.
Krok 4:
W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową.
Wlać do duszonych warzyw.
Chwilkę dusić na wolnym ogniu.
Krok 5:
Ugotowany ryż albo wsypać do warzyw albo rozłożyć na talerze i nałożyć na niego warzywa. :)
Gotowe!! Smacznego!! :))
/Karolina
PS. Zostawiajcie w komentarzach adresy swoich blogów, będzie mi łatwiej i szybciej do Was trafić. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie Wam dziękuję za komentarze. :)
Każdy jest dla mnie bardzo ważny.:) Odwiedzam wszystkich komentujących. :)
Na pytania odpowiadam pod Twoim komentarzem. :)
Jeśli dodasz mnie do obserwowanych będę się bardzo cieszyć i chętnie się odwdzięczę. :)